Teater i Stockholm. STORM & DRAMA AB.

Teater och jag

Jag har alltid varit väldigt intresserad av teater, läste till och med teaterprogrammet i gymnasiet. Det är en sådan fin form att uttrycka att skådespel och känns mycket mer genuint än när man ser en film eller serie.

Att gå på teater i Stockholm får mig att känna mig väldigt kulturell. Det är skönt att komma bort från den media-dominerande vardagen och bara sitta ner i en fin teaterlokal och se dessa människor göra konst.

Favoritteatrar i Stockholm

Mina favoritteatrar i Stockholm är Kungliga Dramatiska teatern och Kungliga Operan, men sedan gillar jag även stadsteatern, folkoperan och Göta Lejon.

När jag reser brukar jag också gå på olika teaterskådespel. Det är så spännande att se skådespel på ett främmande språk och se hur deras kultur anammar teater.

Teaterkulturen

I Sverige är det väldigt lättsamt att gå på teater, även om det är lite speciellt och kanske inte görs en vanlig vardag. Åker man till exempel till Ryssland så är teater och balett något för det finare folket. Där har alla män kostymer och kvinnorna långa fina klänningar. Så är det nog på många andra ställen i världen också. Just den här teaterkulturen är så otroligt spännande tycker jag!

Mina favorit teaterspel är Fröken Julie av August Strindberg, Kung Lear av Shakespeare och Les Miserables. Svenska klassiker är nog det jag gillar mest.

Teater och arkitektur

Teaterbyggnader är också något otroligt fint. De flesta har väldigt fin arkitektur samt stora och pampiga byggnader. Åker man runt i Europa kan man dessutom hitta en den teaterbyggnader som skulle kunna vara ett mindre palats. Just detta är också något som gör teater så speciellt.

De stora trapporna, röda mattorna, stora huset, välklädda folket och pauserna mellan del 1 och del 2. Jag kan inte få nog helt enkelt, jag älskar att gå på teater!

Om teater och teatrar i Stockholm

Vad är teater?

Teater kan vara både ett drama och ett skådespel och är en scenkonst. Skådespelarna agerar och visar sina känslor för att berätta en historia för publiken. Ett bra teaterskådespel kräver att skådespelarna kan spela olika personligheter av varierande åldrar, kön och andra specifika egenskaper. För att göra teatern så verklighetstrogen som möjligt, används ofta rekvisita.

Vad är en pjäs?

En pjäs är ett teaterskådespel som är nedskrivet. Detta är den vanligaste formen av teater. Sedan finns det även en del improviserade teatrar, som då alltså inte refereras som pjäser. Dramatiker är rätt benämning på en person som skriver pjäser.

Kort om teaterns historia.

Teaterns historia går väldigt långt bak i tiden. De första skådespelen är från 2500-talet f.Kr. vars handling bestod av myten om Osiris och Isis. Teatern växte sedan fram ur antikens Grekland. Vad som började med en körsång för att årligen fira guden Dionysos utvecklades sedan till ett skådespel. I antikens Grekland var det dessutom enbart män som fick delta i skådespeleriet.

Sedan tog romarriket över teatertraditionen bland annat med sina gladiatorspel. Medeltidens teater utvecklades till Commedia dell’arte och till sist kom Elisabetansk teater som är den teaterform som gjort störst intryck på vår moderna teater idag. Hit hör bland annat Shakespeare.

Komedi eller Tragedi?

Den klassiska teatern delades förr in i en av dessa två kategorier: komedi eller tragedi. Komedi representerade den ”glada” teatern som fick folk att skratta och där skådespelarna kunde göra narr av varandra. Tragedierna var de teaterstyckena som var mer verklighetsskildrande eller handlade om stora romanser som var obesvarade.

Vad är skillnaden mellan teater och musikal?

Teater är ett skådespel som förmedlar en historia om någonting. En musikal är snarare en blandning av musik, dans och teater. Musikal kan även benämnas som en modern form av musikteater. Det är en utveckling från teatern som har sitt ursprung i USA under 1900-talets första hälft.

Teatrar i Stockholm

Kungliga Dramatiska Teatern (Dramaten) och Kungliga Operan är de största teatrarna i Stockholm. Sedan finns det även mindre men populära teatrar så som Stockholms stadsteater, Göta Lejon, Södra teatern, Folkoperan med flera.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0